100 jaar Ford! 8 maart 2024

Sinds 6 maart 2024 bestaat Ford Nederland 100 jaar. Het begon allemaal in 1924 toen de Nederlandse afdeling van Ford Motor Company werd opgericht. Er werd een groot bedrag geïnvesteerd om 55 mensen aan het werk te zetten om auto’s rechtstreeks vanuit Ford in Nederland te verkopen. Eerst gebeurde dit in een hotel in Rotterdam, maar later vond de assemblage van Ford ook plaats in de Maasstad. Tegenwoordig opereert Ford Nederland vanuit Amstelveen.

In de beginjaren na de oprichting van de Nederlandse Ford afdeling werden rijdende en vliegende Fords aangeprezen. Niet alleen de rijdende en vliegende Fords, maar ook hun luxemerk; Lincoln werd in het zonnetje gezet. Uiteindelijk was Lincoln niet meer officieel leverbaar in Nederland.

De Ford Automobiel Fabriek Rotterdam speelde een belangrijke rol voor Ford. In het begin werden alle Fords in deze fabriek geassembleerd. Later werden er ook Nederlandse assemblagelijnen opgezet. De eerste generatie Mustang werd in de Amsterdamse fabriek aan het Noordzijkanaal geassembleerd, en later werd ook de Ford Transit daar geproduceerd.

Al meer dan 40 jaar worden er geen auto’s van Ford meer geproduceerd in Nederland. In totaal zijn er 1,5 miljoen Fords geregistreerd op Nederlandse kentekens. Momenteel zijn er ongeveer 750.000 Fords geregistreerd op Nederlands kenteken, waarvan ongeveer 603.000 personenauto’s. Het populairste model van Ford is toch wel de Ford Fiesta. In Nederland zijn er ruim 174.000 exemplaren geregistreerd op Nederlands kenteken. Daarnaast is de Ford Focus ook erg populair in Nederland, met ruim 158.000 exemplaren geregistreerd op Nederlands kenteken.

HomeFordNieuws100 jaar Ford!